Het verhaalHet ontstaan van Zorro de Legende

Het karakter van Zorro werd bedacht in 1919 door schrijver Johnston McCulley voor zijn romanserie "De Vloek van Capistrano".  In dit verhaal begon de legende van de romantische held die het onrecht bevocht in de stad van het Spaanse Los Ángeles.

zorroHet originele verhaal vertelt over Don Diego de la Vega, de zoon van de rijke rancheigenaar Don Alejandro, die in het Spaanse Californië van begin 19e eeuw woont. Wanneer hij ziet hoe de dorpelingen worden onderdrukt door de rijke landeigenaren en de overheid, neemt Don Diego (die buiten ieders weten om een meester in schermen is) de identiteit aan van Zorro. Als Zorro duikt hij geregeld uit het niets op om de dorpelingen bij de staan. Hij krijgt vooral te maken met de corrupte gouverneur Alvarado, zijn handlanger Captain Juan Ramon en de brute Sergeant Pedro Gonzales.

Zorro gaat altijd geheel in het zwart gekleed. Zijn kostuum bevat onder andere een cape en hoed, en een masker dat de gehele bovenkant van zijn gezicht bedekt.
Hij is zeer bedreven in schermen. Hij kan zich makkelijk staande houden tegen meerdere tegenstanders. Behalve in gewapende gevechten is hij ook bedreven in ongewapende gevechten. Zijn primaire wapen is een degen, waarmee hij ook steevast zijn "handelsmerk" op de plaats van actie achterlaat, een "Z" gekrast met drie snelle degentrekken. Daarnaast gebruikt hij soms andere wapens zoals een kleine dolk in zijn schoen, een verzwaarde hoed, een zweep en zijn cape.

 

Zorro rijdt op een zwart paard genaamd Tornado. Tornado is in staat elk ander paard eruit te lopen en razendsnel grote afstanden af te leggen. Dit maakt dat Zorro vrijwel ongrijpbaar is, en overal kan komen.


Hij is naast dat hij goed kan vechten een uitstekende strateeg. Hij gebruikt vrijwel nooit brute kracht, maar vertrouwt meer op zijn slimheid en behendigheid om een vijand te verslaan - hij maakt hiermee zijn naam (Vos) waar. Zorro is tevens atletisch en acrobatisch. Zo kan hij over daken rennen en een sprong van grote hoogte overleven door goed neer te komen.
De ware identiteit van Zorro is door niemand gekend behalve door zijn vader en zijn stomme dienaar Bernardo (die zich als doofstomme voordoet en op die manier waardevolle informatie voor Zorro kan afluisteren).

mask-of-zorro-1

De gemaskerde strijder die vecht voor rechtvaardigheid en het avontuur liever opzoekt dan uit de weg gaat. Een levenslustige hartenbreker bij wie het ritme van de Spaanse klanken door het bloed stroomt. In het dagelijks leven probeert Don Diego de mooie Esperanza het hof te maken, maar ze kan hem niet uitstaan. Ironisch genoeg heeft ze wel gevoelens voor Zorro.

 

Gedreven door een vurig verlangen om onrecht te bestrijden, komt El Zorro naar degenen die in nood verkeren en zijn steun kunnen gebruiken.
Zorro heeft zich ontwikkeld tot een internationale favoriet en is langzamerhand tot een legende verworden. Dit komt uiteraard ook door de drie krachtlijnen die in de lucht de letter "Z" verbeelden, de handtekening van El Zorro!. Tegelijkertijd is hij ook verstandig, dapper, charmant, geestig, vindingrijk en romantisch. Vier verschillende generaties over de hele wereld zijn opgegroeid met het karakter Zorro.

 

Zorro, een verdediger van rechtvaardigheid!zorro_de_z